Togo

Togo is een klein land in West-Afrika. Het heeft veel verschillende gezichten. Niet alleen het landschap en de periodes van regen verschillen, maar ook de samenleving is divers. Wel veertig verschillende talen, meerdere religies en specifieke tradities maken van dit kleine land een interessante lappendeken.

Terr@dialoog is actief in de regio van Kara, de tweede grootste stad van Togo.


Kaart Kara
(klik op de kaart om te vergroten)
Ligging van de dorpen rond de stad Kara waar de projecten zich situeren.

Volgens het ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties leeft in Togo 24% van de bevolking duidelijk onder de armoedegrens. En bij die groep behoren zeker de dorpelingen in het Noorden.
Voor hen betekent dit:
Geen comfortabele huizen. Vaak een eenzijdige voeding. Gezondheidszorg die moeilijk te betalen is en vaak ver van huis. Slecht betaalde en ondergekwalificeerde leerkrachten, grote klassen, vroeg stoppen met schoollopen.

De armoede is zeker ook een gevolg van het klimaat en hoe de dorpelingen daarmee omgaan.
In het noorden van Togo is het ongeveer zes maanden erg droog, het maakt de grond keihard en moeilijk te bewerken.
Het kappen van bomen voor huishoudelijk gebruik zorgt daarbij nog voor erosie en een onvruchtbare bodem. En de’ feu de brousse’(= het afbranden van droge grassen) doodt de opschietende boompjes.
Er is steeds water tekort, al regent het wel in de zes maanden regenseizoen. Maar dat water wordt niet opgevangen.

Met onze projecten stimuleren we de bevolking om stap per stap die moeilijkheden te overwinnen. Het gaat niet snel, maar voorbeelden helpen anderen over de streep.
Dat lukt bijzonder goed bij de herbebossings- en landbouwprojecten en de volledige schoolprogramma’s.

Bij een bezoek aan dit mooie land zal je door de Togolezen vriendelijk en gastvrij ontvangen worden en zal je zelf kunnen vaststellen hoe creatief ze omgaan met de kansen die hen geboden worden.