Waar?
In de streek rond Kara (Noord-Togo), de tweede grootste stad van Togo.
In de dorpen: Samala Haut, Kpélissida, Tchitchao, Kouméa, Kpandeda, Kadjada, Wéloudé, Tablao

Waarom?
Die streek is erg arm. De bodems zijn uitgeput. Ongeveer zes maanden per jaar regent het niet, de rest van het jaar verdwijnt het regenwater snel in de zandige bodem of stroomt het te snel weg. Bomen worden gekapt om te koken of om te bouwen. Daardoor kan het vruchtbare oppervlak weggespoeld worden.

Met en rond de school van het dorp worden daarom meerdere kleine projecten opgezet.
Wat de leerlingen leren en ervaren, dragen ze hun hele leven mee.

Schooltuinen
De leerlingen leggen, met hulp van ouders en leerkrachten, een groentetuin aan.
Wij zorgen voor het nodige materiaal en de eerste zaden. Er wordt gekozen voor een gevarieerde teelt. Zo kweken ze o.a. tomaten, ademé, wortelen, bonen, pepers....
Bij de start wordt een omheining geplaatst, keien worden verwijderd en de grond wordt klaar gemaakt. Er wordt zo snel mogelijk een compostkuil aangelegd.
De opbrengst wordt gebruikt voor de schoolkeuken of voor schoolmateriaal, maar soms kunnen ook niet-betaalde leerkrachten groenten mee naar huis nemen. (Foto's)

Aanplanting van bomen
Binnen de omheining van de schooltuinen worden boompjes opgekweekt, die worden uitgeplant op het schoolterrein, in de omgeving van de school of op het Mamala-terrein (voor de houtskoolproductie).

De leerlingen leren het belang van bomen kennen.
Het vlechtwerk van boomwortels houdt de grond bijeen. De bladeren vormen een humuslaag. De kruinen houden het zonlicht tegen, waardoor de temperatuur aan de grond minder hoog oploopt. Hierdoor verbrandt de humus niet, droogt de bodem niet zo snel uit en kunnen kruiden en gewassen gemakkelijker groeien. De bodem wordt weer vruchtbaar en de boeren zien hun oogsten toenemen.
Bomen zijn ook leveranciers van grondstoffen: hout voor huizen en voor het koken op houtvuur. Ze hebben zeker een economische waarde via hun producten zoals hout, vruchten, bloemen en bladeren, die kunnen gebruikt worden voor o.a. zeep, cosmetica, honing en geneesmiddelen. (Foto's)

Schoolveld
In sommige scholen beslissen de ouders om een terrein te voorzien voor teelten, die dan geoogst worden ten voordele van de school. (Foto's)

Schoolkeuken
Met de gewassen van het schoolveld en de groenten van de schooltuin kan de basis gelegd worden voor één goede, gevarieerde maaltijd per dag voor alle leerlingen.
Daardoor komen ze regelmatiger naar school en zijn ze alerter tijdens de lessen. (Foto's)

Schoolgerief
Leerkrachten worden niet of weinig betaald, de scholen hebben bijna geen lesmateriaal. Wij helpen vooral met het didactisch materiaal in de klassen. (Foto's)

EHBO-kit
Een kist met basisverzorgingsmiddelen is nodig want de eerste verzorgingspost is normaal 10 à 20 km verder.